Importera VMware Fusion maskiner till VirtualBox

I somras (sommaren 2012) köpte jag VMware Fusion 4 till min Mac. Hade en idé om att det skulle vara den bästa virtualiseringsprogramvaran för mina behov, efter att testat VirtualBox, Parallells och VMware. VMware har fungerat bra, och fungerar bra fortfarande, men nu är jag trött på dem. Det verkar som om att om jag vill ha stöd för nya linuxversioner och Windows 8 i VMware Fusion måste jag betala igen, köpa en uppgradering. Det är sånt här som gör mig så förbannad på icke-open-source-programvara.

Så jag beslutade mig för att installera VirtualBox på datorn och avinstallera VMware Fusion, avinstallationsanvisningar finns på kb.vmware.com. Började bygga nya maskiner, de flesta jag hade tidigare är testmaskiner där jag provar nya versioner av programvara eller bara laborerar med något program. Kom på att VirtualBox har stöd för flera olika diskformat, så den borde kunna hämta upp en VMware-maskin och bara köra den, eller?

En VMware-maskin som lagras är egentligen en katalog bestående av flera filer som innehåller den virtuella disken och maskinvaruinställningar. Det här kan vi se genom att CTRL-klicka på den virtuella maskinen i Finder och välja Visa paketets innehåll. Jag kopierade in mina WMware-maskiner till mappen VirtualBox VMs och döpte om dem genom terminalen, till exempel:

$ mv WindowsServer2008R2x64.vmwarevm/ WindowsServer2008R2x64

Sedan startade jag VirtualBox och började skapa en ny maskin.

Valde hur mycket RAM-minne jag ville ha i maskinen.

När jag kom till Hard drive valde jag Use an existing virtual hard drive file och klickade på den gula ikonen nedanför. Ett dialogfönster öppnades och jag valde filen Windows Server 2008 R2 x64.vmdk.

I katalogen med VMwares filer finns det många olika filer, den vi skall välja för disk slutar med filändelsen .vmdk.

Windows Server 2008 R2 blue screenade när jag startade upp den, det visade sig bero på att VirtualBox ville ha disken på SATA-gränssnitt. Jag ändrade det i Settings -> Storage där jag tog bort SATA och lade till diskavbilden på IDE-gränssnittet.

Ubuntu Linux 12.04 och Windows 8 startade helt utan problem. Eller, Windows 8 konfigurerade om sig vid första uppstarten och startade om en gång. Sedan fungerade det. Antar att den hittade ny hårdvara i VirtualBox-miljön.

Notera att VirtualBox inte konverterar VMware-filerna till VirtualBox. VirtualBox kör filerna som de är.