#iPadWeek day 1 – is the portable solution really portable?

När jag vaknade i morse bestämde jag mig för att jag skulle ge min iPad en vecka att bevisa för mig att den är arbetsduglig. Jag har en new iPad 16GB WiFi (inte the new new iPad, utan den som kallades iPad3 när den kom). Till denna har jag ett Logitech UltraThin tangentbord som jobbar mot iPaden via blåtand. Jag köpte tangentbordet förra hösten med tanken att jag skulle kunna använda min iPad mer än jag gjorde, men det blev aldrig riktigt av. Jag har också en Targus Stylus till iPaden, en penna som jag kan använda för att klicka på skärmen med. Eller bara rita teckningar i appar som Ink och Bamboo Paper.

Dagens första uppgift består av att dels resa upp till Stockholm, där jag jobbar. Resan går med tåg. På resan skall jag skriva klart två omtentor för elever som skrivit IG i ämnena Datorkommunikation och UNIX och shellprogrammering. Jag bestämde mig för att skriva frågorna i Pages på iPaden, men inser redan nu att jag inte kommer klara den första dagen utan min MacBook Air. Jag använder en LaTeX-mall baserad på klassen exam för att framställa tentorna. Kan jag bygga LaTeX i iPaden?

Internetanslutningen på första sträckan består av blåtandskoppling till min iPhone4S och täckningen på tåget (med Tele2) är skrämmande dålig. Molnet är en bra idé och känns helt rätt tills man sitter med en bristande mobiltelefonoperatör. Vi kämpar på!

Bytte tåg i Lund och nu har jag tillgång till SJs ombord-wifi. Lite stabilare än en knacklig Tele2-förbindelse. Från 100% batteri till 54% på resan mellan Helsingborg och Stockholm. Har suttit med både blåtand och WiFi under resan.

Första misslyckandet var att jag behövde komma åt en kundserver när jag kom fram till jobbet. En bild saknades på en hemsida och jag behövde åtgärda detta. Problem 1 var att jag har alla servrarnas IP-adresser i min ssh/config fil och problem 2 var: hur kopierar jag filer med ssh (scp) på en iPad?

Under kvällen satt jag med MacBook Air:en. Jag jobbade i Sublime Text 2 där jag skrev om Pages-dokumenten som jag sparat i iCloud med frågor till LaTeX. Så här i efterhand kom jag att tänka på varför jag inte skrivit frågorna i ByWord som jag har både i iPaden och i Macen, men det fungerade det här med.

Jag fick en spontan idé om att handla en 30-pin till VGA-adapter så jag kan köra undervisningen i morgon på iPaden. Det var en jättebra idé tills jag såg att adaptern kostar mellan 300 och 400 kronor. Kommer jag någonsin behöva den adaptern igen? Tycker det är onödiga pengar för två dagar. Dessutom kör jag undervisningen genom en virtuell maskin i VMWare Fusion på min MBA. Den maskinen blir svår att porta över till iPaden. Så i morgon kommer jag inte klara mig utan iPaden. Skulle iof kunna skapa en virtuell maskin i företagets moln och ssh:a in mot den med iSSH, men det känns inte som jag har tiden till det.

Den stora räddningen för mig idag har varit Dropbox. Genom att jag har i princip alla mina dokument på Dropbox har jag kommit åt dem i iPaden också.

Så dag ett sammanfattas med:

  • Tele2 och SJ har sämst internetanslutningar. Internetaccess är viktig om vi skall kunna jobba med en iPad.
  • LaTeX på iPad, går det?
  • Hur använder jag scp på en iPad? Finns det någon bra app för filöverföring över SSH?
  • De flesta, men inte alla, av mina dagliga sysslor fungerar lika bra med iPaden som MBAn.