#ipadweek – så gick det

I en vecka skulle jag använda min iPad istället för min MacBook Air 13. Så här gick det.

Första dagen gick ganska bra. Tills jag skulle få in det jag skrivit på iPaden i min LaTeX mall. För att bygga dokumentet behöver jag pdflatex, något jag inte kunde hitta till iPad. Jag hittade en lösning på det för iPad, men den byggde på att jag skulle sätta upp ett program på min Mac och lagra LaTEX-dokumenten i Dropbox så skulle de byggas på Macen och komma tillbaka via Dropbox. Fungerar säkert, men känns helt fel för mitt projekt.

Jag undervisade på tisdagen och onsdagen. Hade planer på att köpa en 30-pin till VGA adapter för iPaden, men insåg att det inte är värt 399 kronor för att köra iPad två dagar i undervisning. Jag kan inte se något annat tillfälle jag skulle behöva denna adapter. DVI eller HDMI däremot, skulle jag kunna använda oftare. Hemma har jag en Apple TV (3 gen) som jag kör skärmen till TVn på ibland. Det fungerar bra.

Undervisningen jag bedriver är beroende av att jag har en virtuell maskin (Ubuntu Linux) i VMware Fusion. Det går inte att flytta över denna till iPaden. Jag skulle kunnat använda iSSH över WLAN på skolan mot den, men eftersom jag lät bli att köpa VGA-adaptern fungerade inte detta. Under lektionerna använde jag iPaden för att skriva ner anteckningar om vad jag gick igenom.

Jag hittade programmet Bamboo Paper som gjorde att jag kunde rita med min Stylus (penna till skärmen) och började fundera på om det inte var en bra ide att visualisera vad jag gick igenom med eleverna. Jag har aldrig varit någon kung på att teckna, och på iPad var jag om möjligt ännu sämre. Det hindrade dock inte mig och mina elever fick en bild på hur filrättigheter fungerar i Linux. Lite senare under veckan hittade jag appen Penultimate som fungerar som Bamboo Paper med skillnaden att mina teckningar hamnar i Evernote. Det känns smartare än att de sparas som bilder på iPaden.

Jag har försökt använda Pages och Numbers i iPaden och de fungerar bra. Lagringen av dokumenten sker i iCloud och jag kan öppna dem i Pages och Numbers på Macen också. Det känns smidigt och bra. Tills jag började använda Byword på iPad och Mac. Byword är ett program som jag använt ett tag för att skriva texter (denna text skrivs i Byword på iPad). iCloud lagringen är riktigt bra tills du inser att iCloud låser ditt dokument att bara vara tillgängligt för den app som skapat det. Vilket innebär att mina texter skrivna i Byword på iPad inte är åtkomliga i till exempel Sublime Edit på Mac. Trots att det är ren text. Jag hittade mappen på Macen där de lagras på datorn och kan öppna dem därifrån, men det är för omständigt och långt ifrån ”It just works”. Lagringen gör jag i Dropbox istället, vinner alla gånger.

Blåtandstangentbordet fungerar bra. Det är mindre än det på Macbooken och det tar ett tag innan fingrarna träffar rätt. Betydligt enklare än skärmtangentbordet iaf, som jag fortfarande har problem med att bemästra. Batteriet i tangentbordet är bra, enligt tillverkaren Logitech skall det räcka i 30 dagar, jag har kört det hela veckan och det indikerar inte alls på att det skulle behövas laddas.

Att växla mellan appar är ett moment jag inte alls känner mig bekväm med. Antagligen dubbeltrycker jag på hemknappen och väljer app där, eller så sveper jag med fyra fingrar över skärmen för att komma till nästa öppna program. Det känns konstigt och jag är mest på kommand-tab kombinationen, som inte alls fungerar.

Under veckan provade jag appen Air Display som gör om iPaden till en ”extra skärm” för Macen. Den kommunicerar över WLAN och fungerar. Dock är skärmuppdateringarna långsamma, men att ha t.ex Skype öppet på den skärmen fungerade. Å andra sidan går det snabbare att köra Skype direkt i iPaden..

Att konsumera innehåll som webben, facebook, twitter och annat fungerar hur bra som helst. Jag kopplar min iPad till iPhonen med blåtand och har funderat på om det trots allt inte finns en poäng i att ha en iPad med 3G. Batteriet i iPhonen blir lidande av datatrafiken.

Att skriva text på iPaden går bra: Byword, Pages eller vad du nu väljer. Det handlar om att träffa rätt tangent och få över dokumentet till din dator.

Att hantera e-posten går till viss del bra. Bifogade filer kan sparas till Dropbox (om du har det installerat), det går inte att spara direkt till iPadens minne. Att bifoga ett dokument i ett mail som jag skall skicka lyckades jag inte med.

Batteriet i iPaden räcker för en arbetsdag. Något jag märkte var att den inte laddas till 100% över natten. Verkar ta tid att ladda batteriet. Inget större problem, mer än att det känns fel att ta den på morgonen med 80%.

När jag ser mig omkring på tågen jag åker med så verkar iPaden vara en maskin man använder för att se film med. Det är många som har den ståendes på det utfällbara bordet framför sittplatsen, med en ny film på.

iPaden kan inte ersätta min MacBook Air som arbetsredskap. Jag skulle klara mig ett par dagar med den som enda arbetsverktyg, med en dator som komplement. Jag hade kanske skapat mallar i Pages för mina dokument och skrivit dem där. Något jag skulle velat testa är AirPrint, men jag har inte haft tillgång till en sådan skrivare.

Detta inlägg skrevs i Byword på iPad och postades med WordPress appen i iPad.