mount visar tmp overflow

Idag stötte jag på ett problem jag aldrig sett tidigare. Ubuntu hade monterat om /tmp/ som en ramdisk med tmpfs. När jag körde kommandot mount såg det ut så här:

Filesystem   Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/xvda1   7.8G 2.7G 4.7G 36% /
...
overflow    1.0M 1.0M   0 100% /tmp

Efter lite sökande efter en lösning på det så visade det sig att det hörde ihop med att min rotdisk (/) blev full. Jag hade noll (0) bytes ledigt häromdagen och tömde gamla loggfiler. När detta händer hanterar Ubuntu det tydligen så att den monterar om /tmp/ i RAM och nu fyllde jag /tmp/. Även om jag frigjort utrymme på rotdisken så fortsatte Ubuntu att använda RAM-disken för /tmp/. Lösningen på detta var att använda följande kommando:

echo 'MINTMPKB=0' > /etc/default/mountoverflowtmp

Och sedan startade jag om maskinen. Nu fungerar det som det skall.