Radera Adobe Flash

Med hjälp av powertop noterade jag att det som drog mest ström i min laptop var Adobe Flash pluginen. Adobe Flash har väl aldrig fungerat som det skall, oavsett operativsystem så jag tänkte göra mig fri från det för alltid. Om inget annat för att förlänga batteritiden på min laptop.

För att ta bort Adobe Flash körde jag följande kommando i en terminal:

$ sudo apt-get purge flashplugin-installer adobe-flashplugin

Det var inte så enkelt, för när Adobe Flash var borta använde Ubuntu Gnash istället, en flash-ersättare från GNU-projektet. Den ville jag inte heller ha, målet var ju att bli fri från Flash för gott. Avinstallera med:

$ sudo apt-get purge browser-plugin-gnash gnash gnash-common

Slutligen. Inga videoklipp på Youtube fungerar utan Flash. Jodå, med en modern webbläsare kan man köra Youtube med HTML5 och se videoklippen i webbläsaren. Aktivera genom att gå till youtube.com/html5.