Rensa din DNS-cache

Som utvecklare för internettjänster (t.ex. webb) kan det ibland vara användbart att rensa sin DNS-cache på maskinen man jobbar, så här gör du!

Windows

I Windows klickar du på Start-> Kör och skriver sedan cmd och trycker ENTER. Då kommer kommandoprompten upp och där skall du använda kommandot ipconfig för att tömma DNS-cache:

ipconfig /flushdns

Mac OSX

I Mac OSX använder vi kommandot dscacheutil för att rensa DNS-cache:

dscacheutil -flushcache

Kör du OSX Leopard är det istället kommandot lookupd vi använder:

lookupd -flushcache

Linux

I Linux finns det flera olika DNS-cachetjänster vi kan använda, beroende på vilken vi använder gör man på olika sätt. Vi listar de tre vanligaste här.

bind

Bind är the DNS-server. Bind är en fullfjädrad DNS-server som används överallt på internet för att svara på DNS-anrop. Har du en egen domän och kör egen DNS-server för den är det mycket troligt att du använder just bind för detta. För att tömma binds cache använder vi följande kommando:

$ sudo /etc/init.d/named restart eller

# service named restart

dnsmasq

Dnsmasq är en resurssnål DNS, TFTP och DHCP-server som används i lokala nätverk (LAN). Dnsmasq tar emot DNS-frågor från klienterna i det lokala nätverket och svarar genom sin cache, eller om den inte har cachat frågan innan – genom en uppströms DNS-server på internet. Tömmer cache gör vi med följande kommando:

$ sudo /etc/init.d/dnsmasq restart eller

# service dnsmasq restart

nscd

Nscd cachar libc-förfrågningar till Name Service Switch (NSS). Om du har många sådana anrop i ditt system kan nscd snabba upp systemet rejält. För att starta om nscd-tjänsten gör vi så här:

$ sudo /etc/init.d/nscd restart eller

# service nscd restart